Eieren koken

Een gekookt eitje maakt je maaltijd net altijd wat interessanter, maar hoe lang moet je eieren koken? Een ei kun je op meerdere manieren koken. Het ligt er net aan wat je lekker vindt. Een zacht ei met de dooier nog half vloeibaar kook je gaar in slechts drie tot vier minuten. Een halfzacht ei met de dooier nog donker kook je in vijf á zes minuten gaar. Ben je meer van de hardgekookte eieren, dan moet je deze gemiddeld acht minuten koken.

Hoe lang moet je eieren koken?

De kooktijden hangen af van een aantal factoren, zoals de versheid van het ei. Een zeer vers ei moet je een minuut extra koken. Ook de grootte van een ei draagt bij aan de kooktijd. Een groot ei moet bijvoorbeeld een of twee minuten extra koken. Daarnaast bepaalt de lengte van de duur, die een ei al uit de koelkast is hoe lang je moet koken. Als laatste moet je lette op of je de eieren samen met het water kookt of pas in water legt, zodra het water kookt.

Tips om een ei schoon te maken

Alvorens je een eitje gaat koken, moet je hem eerst inspecteren. Bij een scheurtje kun je het ei het beste meteen weggooien. Is de schaal namelijk gebarsten, dan kunnen er bacteriën in het ei terecht zijn gekomen. Gebruik bij vuilheid een tandenborstel of sponsje en wrijf voorzichtig op de vieze plekken het vuil eraf. Vermijd schone delen. Ook kun je met water en wat schoonmaakmiddel makkelijk het ei schoon krijgen. Zorg hierbij wel ervoor dat het water warmer is dan de eieren om bacteriën uit je ei te houden en was ieder ei apart af.

Eieren bewaren in de koelkast

Om eieren te bewaren, moet je ze in een eierdoos zetten met de punt naar beneden. Schrijf op de doos eventueel een datum, zodat je weet hoe lang je de eieren al hebt. Zet de doos vervolgens in de koelkast in het grote gedeelte, waar er een temperatuur is tussen de twee en vier graden. Op deze manier blijven eieren wel drie weken goed. Zet ze niet bij sterk ruikende voedingswaren, want eieren absorberen die geur waardoor de smaak aangetast wordt.

Eieren koken instructies

Eieren koken

Eieren koken is niet alleen lekker voor in de ochtend! Geniet ook bij het diner van een lekker eitje. Combineer de eieren met een groente als verse spinazie, of eet het in combinatie met asperges. Dat wordt genieten!
Voorbereidingstijd 4 minuten
Bereidingstijd 6 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 158 kcal

Ingrediënten
  

  • 4 eieren

Instructies
 

  • Giet helder water in de pan, totdat deze circa 3 à 4 centimeter gevuld is. Breng het water vervolgens aan de kook.
  • Voeg de eieren aan de pan met water toe, op het moment dat het water begint te koken.
  • Haal de eieren na minimaal 4 en maximaal 8 minuten uit het kokende water. Houd ze tot slot nog enige tijd onder de koude kraan. Dit maakt het pellen van het ei makkelijker!
Trefwoord eieren koken

FAQ – Eieren koken

Hoeveel eieren koken per persoon?

Het voedingscentrum adviseert niet meer dan twee of drie eieren (gekookte) eieren per week te eten. Dit komt, doordat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat wat slecht is voor je hart en bloedvaten. Vegetariërs kunnen wel drie tot vier eieren eten, omdat zij geen verzadigde vetten van vlees binnenkrijgen. Ditzelfde aantal eieren mag je kinderen geven per week om te groeien.

Hoe lang zachte eieren koken?

Wanneer je wilt genieten van een zachtgekookt ei, moet deze niet langer dan drie à vier minuten gekookt worden. Het eigeel zal bij dit type ei nog een beetje vloeibaar zijn.

Hoe lang eieren koken (medium gekookt)?

Kook je eieren gedurende vijf à zes minuten, wanneer je een medium gekookt eitje wenst bij het ontbijt of diner.

Hoe lang moeten harde eieren koken?

Voor een hard ei moeten de eieren zeker zeven à acht minuten in de pan met water blijven liggen. Laat de eieren niet te lang in de pan zitten, dit komt de smaak niet ten goede.

Meer groente koken? Bekijk ons overzicht eens!