Asperges koken

Asperges zijn een voorbeeld van een seizoensgroente en kun je alleen verkrijgen vanaf april tot eind juni. Wanneer je asperges gaat bereiden, is het raadzaam om verse asperges te gebruiken. Asperges uit blik hebben veel van hun smaak reeds verloren. Je hebt witte en groene asperges. Witte asperges kook je gemiddeld in zo’n acht tot tien minuten in een pan met flink wat water gaar. Dikkere varianten hebben twaalf minuten nodig. Groene asperges moet je een halfuur, voordat je gaat koken uit de koelkast halen en in dit halfuur rechtop in koud water laten weken. Vervolgens kook je de groene asperges in een pan met ruim water in vier minuten gaar. Op deze pagina lees je meer over asperges koken.

Asperges schoonmaken en koken

Hoe je asperges moet schoonmaken, is afhankelijk of je witte of groene asperges in je gerecht wilt gaan gebruiken. Leg asperges eerst een halfuur in koud water. Dit maakt ze zachter en makkelijker te schillen. Witte asperges doe je eerst schillen met een dunschiller voor een bereiding in kokend water, zeker wanneer je redelijk dikke asperges hebt gekocht. Snijd vervolgens een centimeter van de onderkant af, want dit is veelal hard en vies geworden van in de grond staan. De groene asperge hoeft eigenlijk niet geschild te worden. Hier snijd je slechts drie centimeter van de onderkant af.

Asperges bewaren in de koelkast

Het beste is om asperges meteen te gebruiken, want naarmate ze langer liggen des te meer smaak gaat verloren. Asperges kun je het beste bewaren in een vochtige doek, anders worden ze droog. Witte asperges zijn in een vochtige doek in de koelkast zo’n twee tot vier dagen houdbaar. Groene asperges die blijven zelfs vier tot vijf dagen goed. Groene asperges kun je met de steel ook in een vaas met een beetje water plaatsen en vervolgens in de koelkast.

Kun je asperges invriezen na het koken?

Invriezen kan ook. In dit geval moet je ze eerst schillen en de onderkant wegsnijden. Dep de groentes droog en doe ze dan in een diepvrieszak. Vries ze zo in. Asperges hoef je niet eerst te blancheren. Wanneer je de asperges gaat koken, doe je ze bevroren in de pan. Je moet ze dus niet eerst blancheren.

Hoe lang asperges koken in de magnetron?

Doe je de asperges koken in een magnetron, dan moet je de asperges in een magnetronschaal doen met vier eetlepels water, zout en een klontje roomboter. Op 850 Watt kook je de asperges in zes minuten gaar.

Asperges koken instructies

Asperges koken

Asperges koken kan op verschillende manieren. In deze instructies gaan we uit van het koken van deze groente in een pan. We kiezen voor witte asperges, al zijn ook groene asperges ontzettend lekker!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 33 kcal

Ingrediënten
  

  • 2000 gram asperges
  • Snufje zout en suiker

Instructies
 

  • Begin met het schillen van de asperges, zoals dat eerder op deze pagina is uitgelegd. Snijd vervolgens het kontje van de asperge af. Deze is vaak minder lekker!
  • Voeg de asperges toe aan een pan met koud water. Hierbij moeten de asperges net onder water staan. Alleen de topjes van deze groente mogen boven het water blijven.
  • Voeg een snufje zout en suiker toe aan de pan en dek deze af, zodat de asperges onder water blijven liggen.
  • Breng het water aan de kook en verlaag de temperatuur als het water eenmaal kookt.
  • Laat de asperges nog enkele minuten koken (5-8 minuten). Controleer af en toe of de asperges al gaar zijn, door hier met een vork in te prikken.
  • Haal de asperges voorzichtig uit de pan en laat ze afkoelen op een stukje keukenpapier of bijvoorbeeld een theedoek.
Trefwoord asperges koken

FAQ – Asperges koken

Hoeveel gram asperges per persoon?

Als je asperges kookt, kun je 400 tot 500 gram asperges aanhouden per persoon. Dit komt overeen met zo’n zeven á acht asperges per persoon. Als voorgerecht is driehonderd gram voldoende. Het ligt er kortom aan hoe je de asperges wil bereiden. Bijvoorbeeld, voor een aspergesoep is een kilogram asperges aan te raden, maar maak je een aspergetaart moet je zelfs denken aan anderhalve kilo.

Wat is het verschil tussen witte en groene asperges?

In feite zijn dit dezelfde asperges! Het verschil tussen witte en groene asperges zit in het moment waarop ze geoogst worden. De witte asperges oogst men al op het moment dat de asperge nog onder de grond zit. Een groene asperge wordt pas geoogst als deze al ver boven de grond uitkomt.

Meer groente koken? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like