Spaghetti koken

Elke pasta heeft een andere kooktijd. Vaak staat het op de verpakking van de pasta vermeld hoe lang dat merk pasta precies moet koken. Staat het er niet op, kun je ongeveer een kooktijd van elf tot dertien minuten aanhouden, totdat de spaghetti beetgaar is. Spaghetti bereid je in een pan met ruim water. Eerst kook je het water, waarna je voorzichtig de spaghetti toevoegt met eventueel wat zout voor extra smaak aan je pasta. Probeer na elf minuten een sliertje pasta. Is deze geelwit van kleur en voelt deze zacht aan, dan is de spaghetti klaar om gegeten te worden. Op deze pagina lees je meer over spaghetti koken.

Verse pasta koken

Tegenwoordig maken veel mensen hun pasta ook zelf met een pastamachine. De kooktijd van deze pasta verschilt met de voorverpakte pasta van de supermarkt. De kooktijd bij verse pasta is afhankelijk van de droogtijd tussen het maken en koken van je spaghetti. Is deze niet gedroogd, dan heeft die slechts dertig tot zestig seconden nodig om gaar te worden. Is je pasta wel gedroogd, dan heeft de spaghetti twee tot vijf minuten nodig om gaar te worden afhankelijk van hoe dik de pastaslierten zijn.

Spaghetti schoonmaken en koken

De pasta an sich hoeft niet afgespoeld te worden, voordat je het gaat koken. Wel is het raadzaam om, wanneer je zelf pasta maakt, je pastamachine na ieder gebruik te reinigen. Deze mag je namelijk niet schoonmaken met water of schoonmaakmiddel. Draai een stuk keukenpapier door je pastamachine om restjes deeg te verwijderen. Veeg daarna je machine met een doek of borstel verder schoon.

Spaghetti bewaren in de koelkast

Niet gekookte spaghetti kun je bewaren op een droge, koele plek. Hoelang deze houdbaar blijft, staat op de verpakking vermeld en mag met een aantal maanden overschreden worden. Het bewaren van gekookte pasta is een ander verhaal. In een vershoudbakje kun je gekookte pasta nog twee dagen bewaren in je koelkast, mits je deze binnen twee uur in de koelkast zet. Gekookte pasta gaat wel plakken. Om dit enigszins te voorkomen, kun je de pasta besprenkelen met wat olijfolie alvorens deze in het vershoudbakje te doen.

Kun je spaghetti invriezen?

Je spaghetti invriezen, is niet handig. Door de ijskoude temperatuur gaat de textuur van de spaghetti verloren. Gekookte pasta kun je wel samen met de saus invriezen. Door de vettige saus kan de pasta niet gaan kleven. Op deze manier kun je gekookte pasta nog een tot drie maanden afhankelijk van de saus in de diepvries opbergen.

Spaghetti koken instructies

Spaghetti koken

Spaghetti koken is heel makkelijk en kost niet veel tijd. Je kunt de gekookt spaghetti combineren met verschillende andere ingrediënten. Onder meer spaghetti bolognese en spaghetti carbonara zijn populair.
Bereidingstijd 11 minuten
Totale tijd 11 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 293 kcal

Ingrediënten
  

  • 400 gram spaghetti
  • Snufje zout

Instructies
 

  • Spaghetti koken is eigenlijk heel gemakkelijk. Je kunt de spaghetti direct in een pan met water doen.
  • Breng het water met de spaghetti aan de kook en voeg hier een snufje zout aan toe. Zo krijgt de spaghetti meer smaak.
  • Wacht totdat de spaghetti in begint te zakken, waarbij alle spaghetti onder water moet komen te staan.
  • Laat de spaghetti in totaal 10 tot 15 minuten koken.
  • Haal alvast een sliertje spaghetti uit het water en controleer of dit zacht is. De spaghetti is klaar om gegeten te worden.
Trefwoord spaghetti koken

FAQ – Spaghetti koken

Hoeveel gram spaghetti per persoon?

Bij volkoren pasta’s moet je ongeveer 75 tot 100 gram per persoon koken. Als je niet volkoren spaghetti kookt als hoofdgerecht, houd dan 125 gram aan. Gebruik je spaghetti als voorgerecht, houd dan 80 gram aan.

Wat zijn lekkere spaghetti recepten?

De meest gebruikte spaghetti recepten zijn spaghetti bolognese en spaghetti carbonara. Ook een combinatie van spaghetti met stukjes kip en pesto is populair.

Meer pasta koken? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like