Sperziebonen koken

Sperziebonen kun je bakken of koken, maar zijn niet rauw te eten door een giftig stofje wat in de rauwe bonen zit. Laat de sperziebonen voorzichtig in de pan glijden, zodra het water kookt. Snijd het onderste deel van de sperzieboon af en kook de bonen in zes tot acht minuten beetgaar. Voor een betere smaak kun je de sperziebonen beter zo’n twaalf tot vijftien minuten gaarkoken. De dikte van de boon bepaalt daarnaast of hier nog extra minuten kooktijd aan toegevoegd moeten worden. Prik met een vork in de sperziebonen om te kijken of ze gaar zijn. Spoel de bonen vervolgens af onder koud water, zodat ze niet doorkoken. Op deze pagina lees je meer over sperziebonen koken en hetgeen waarmee je rekening dient te houden.

Sperziebonen koken niet de enige mogelijkheid

Wil je liever de sperziebonen stomen? Dit kan ook. Breng dan eerst een laagje water aan de kook. Snijd de bonen in stukjes en leg ze in een stoommandje. Doe het deksel op de pan en laat de sperziebonen een kwartier stomen. Test dan of ze naar jouw wens gaar zijn. Bij stomen worden voedingsstoffen van de sperziebonen het beste bewaard.

Sperziebonen schoonmaken en koken

Sperziebonen kun je tegenwoordig gedopt, uit de diepvries of uit blik in de supermarkt kopen. Verse sperziebonen blijven tijdens het koken echter het lekkerst van smaak. Het nadeel van verse boontjes is, dat je ze wel zelf moet schoonmaken. Dit is echter niet moeilijk. Stap een is de sperzieboontjes te wassen onder de koude kraan. Snijd hierna de punten aan beide kanten met een mesje eraf. Verwijder ook eventuele lange draden langs de boon. Dit doe je door het topje bijna van de peul af te snijden. Hangt deze nog in een draadje vast, dan trek je hem van boven naar beneden van de peul af. Blijft hierbij een zilverachtige draad aan het topje achter, dan hebben je sperziebonen draad en moet je ze allemaal op deze manier schoonmaken. Gebruik je de sperziebonen in bijvoorbeeld de wok, dan kun je de rest van de boon daarna ook nog in gelijke stukken snijden.

Sperziebonen bewaren in de koelkast

Sperziebonen kun je het beste in een open zak bewaren in de koelkast. Zo blijven ze een tot twee dagen houdbaar. Bewaar ze rond de vijf graden, want sperziebonen zijn gevoelig voor bederf door koude. Uit de koelkast kun je ze bijvoorbeeld in een fruitschaal ook drie tot vijf dagen bewaren. Sperziebonen uit blik bewaar je in je voorraadkast tot de datum, die op het blik staat. Heb je een blik geopend, dan kun je het beste de sperziebonen overschudden naar een afsluitbaar bewaarbakje. In de diepvries kun je de bonen dan nog drie maanden bewaren. Ditzelfde geldt voor gekookte sperziebonen.

Sperziebonen koken instructies

Sperziebonen koken

Sperziebonen koken is heel eenvoudig! In dit recept vind je alle instructies om de boontjes gaar aan een gerecht toe te kunnen voegen. Sperziebonen zijn niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens heel gezond.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 72 kcal

Ingrediënten
  

  • 1.000 gram sperziebonen

Instructies
 

  • Begin met het schoonmaken van de sperzieboontje. Snijd de uiteinden van de sperzieboontjes af. Deze worden normaliter niet gegeten.
  • Doe de sperziebonen in de pan en zorg dat deze voor circa driekwart onder water komen te staan. Een paar centimeter aan water in de pan is vaak voldoende.
  • Je hoeft bij sperziebonen geen zout aan de pan toe te voegen. Dit zou de sperziebonen taai kunnen maken. Breng het water aan de kook.
  • Draai de temperatuur iets terug als het water kookt en laat de boontjes nog zeker 10 minuten doorkoken. Pas op dat de boontjes niet te lang koken, dit kan ze een taaie smaak geven.
  • Giet de sperzieboontjes af en voorzie ze van wat zout en nootmuskaat. Ook kun je een klontje boter op de sperziebonen laten smelten.
Trefwoord sperziebonen koken

FAQ – Sperziebonen koken

Hoeveel gram sperziebonen per persoon?

Een normale portie aan verse sperziebonen bedraagt 250 tot 300 gram gekookte sperziebonen per persoon. Gebruik je de sperziebonen in een bijgerecht, zoals salade, dan is honderd gram per persoon voldoende.

Kun je sperziebonen rauw eten?

Nee, je kunt sperziebonen in tegenstelling tot veel andere groentes niet rauw eten. In de rauwe sperziebonen zit een giftig stofje, die je ziek kan maken.

Meer groente koken? Bekijk ons overzicht eens!

 

 

You may also like