Bulgur koken

Bulgur is gemaakt van harde tarwe(durum). Je eet bulgur in salades en eenpansgerechten, zoals de bekende pilav. Bulgur kun je op twee manieren koken. Je kunt bulgur koken door er steeds delen vocht aan toe te voegen en dit te laten opnemen door de bulgur. Of je kunt alle vloeistof direct toevoegen. Dit breng je aan de kook en vervolgens laat je op een zacht vuur de bulgur nog acht tot tien minuten door koken, totdat al het vocht is opgenomen. Hierna giet je de bulgur af in een zeef en druk je het overige vocht nog eruit. Bij pilav bak je bulgur eerst, waarna je de tarwe laat garen in water of bouillon. Op deze pagina lees je alles over bulgur koken en hetgeen waarmee je hierbij rekening dient te houden.

Bulgur schoonmaken en koken

De grondstof van bulgur is tarwe. Bij de productie van bulgur wordt de tarwe reeds gereinigd, alvorens die gekookt, gedroogd, gemaald en verpakt wordt. Eerst worden kleine tarwekorrels, stenen, hooi, andere granen van het bulgur gescheiden. Hierna worden de bulgurkorrels gewassen. Vervolgens wordt de bulgur gekookt en op smaak gemaakt, waarna het opgeslagen wordt in torens om te drogen. Na het drogen wordt bulgur gemalen door middel van steenmolens.

Bulgur bewaren in de koelkast

Reeds gekookte bulgur kun je slechts twee dagen bewaren in de koelkast. Laat de restjes hiervoor snel afkoelen en zet binnen twee uur in een goed afgesloten verpakking de bulgur in de koelkast. Het kan koud gegeten worden, maar ook nogmaals opgewarmd worden in de magnetron. In de diepvries blijft bulgur drie maanden goed bij een temperatuur van -18 graden Celsius. Gaat het om een gesloten verpakking bulgur? Kijk dan goed naar de houdbaarheidsdatum van het pak. Heb je de verpakking wel geopend, maar niet de bulgur al bereid, dan kun je in de originele verpakking bulgur bewaren in je keukenkast.

Bulgur koken instructies

Bulgur koken

Bulgur koken wordt veelal gedaan in de Turkse en Arabische keuken. Je kunt de gekookte bulgur combineren met verschillende groenten. Kies bijvoorbeeld voor bulgur met verse sperzieboontjes, of combineer het met een mix van groenten in een poke-bowl.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Turks
Porties 4 personen
calorieën 375 kcal

Ingrediënten
  

  • 300 gram bulgur
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies
 

  • Bulgur koken is heel eenvoudig! In een kwartier is de bulgur klaar om gegeten te worden.
  • Giet één eetlepel olijfolie in een pan met een dikke bodem. Verhit de pan en zorg dat de olie goed warm is.
  • Schep de bulgur in de pan en roer dit door de verhitte olie. Op het moment dat de bulgur lekker begint gebakken begint te ruiken, kun je hier water aan toevoegen.
  • Zorg dat bulgur een centimeter onder water komt te staan in de pan. Doe een deksel op de pan en laat het geheel 10 tot 15 minuten zachtjes koken.
  • Je kunt tijdens het koken verschillende ingrediënten toevoegen. Denk aan een beetje citroensap of bijvoorbeeld enkele kruiden.
Trefwoord bulgur koken

FAQ – Bulgur koken

Hoeveel gram bulgur per persoon?

Bulgur is gezond, omdat het een eiwitrijk soort voedsel is. Het heeft een hoge voedingswaarde en bevat veel vezels, mineralen en vitamines. Omdat bulgur meestal een bijgerecht is, heb je al genoeg als je 60 tot 75 gram bulgur per persoon kookt. Bulgur kun je zelfs als ontbijt eten in plaats van een havermout ontbijt. Voeg ongeveer dertig gram bulgur toe aan je kwark en je hebt een vullend ontbijt.

Wat is bulgur?

Bulgur behoort tot de graanproducten, maar wordt vaak gezien als een soort rijst. Je kunt het combineren met verschillende soorten groente. Bulgur is normaliter gemaakt van durum en komt van oorsprong uit Turkije.

Meer rijst koken? Bekijk ons overzicht eens!