Spinazie koken

Koken van spinazie is niet helemaal de goede term, wanneer je spinazie doet bereiden. Je brengt warm water met de spinaziebladeren op temperatuur net onder het kookpunt, maar laat het water nog niet koken. Doe je spinazie echt koken, dan zie je het volume van je spinaziebladeren in een rap tempo slinken. Doe het deksel op de pan en laat het op een middelhoog vuur warm worden. Schep de groente halverwege om en laat het dan gaar worden in vijf á zeven minuten. Na het koken moet je de bladeren nog goed laten uitlekken in een vergiet of je duwt met een lepel voorzichtig het vocht uit de bladeren. Op deze pagina lees je alles over spinazie koken.

Andere manieren van bereiden

Spinazie kun je op meerdere manieren serveren. Je kunt spinazie naast koken namelijk ook gedeeltelijk laten slinken onder de grill, maar je kunt de groente ook op Italiaanse wijze bereiden. Hierbij roerbak je de spinazie in olijfolie in tien minuten gaar, waarbij je de bladeren draait met een vork waarop een teentje knoflook zit. Dit geeft de spinazie een zachte knoflooksmaak.

Spinazie schoonmaken en koken

Was spinaziebladeren goed, maar voorzichtig met koud water af, voordat je de groente gaat koken. Het is raadzaam om ze in een vergiet even te laten staan, zodat eventueel zand op de bladeren naar de bodem zakt. Daarna verwijder je de grootste bladeren met een klein mesje. Verwijder ook eventueel onkruid en was daarna de groente nog een keer goed. Het is beter om spinazie niet te snijden. Hierdoor bederft deze sneller en verdwijnen de voedingsstoffen uit de groente.

Spinazie bewaren in de koelkast

Het is het beste, als je spinazie op de dag van aanschaf gaat koken. Verse spinazie kun je nog maar een of twee dagen hoogstens bewaren in de koelkast. Spinazie kun je ook invriezen, mits deze twee minuten geblancheerd is. In een goed afgesloten diepvrieszakje blijft deze nog houdbaar tot een jaar na invriezing. Gekookte spinazie kun je niet meer bewaren, want deze vormt giftige gassen. Je mag spinazie alleen nog een keer opwarmen, wanneer deze na het koken direct geblancheerd is.

Spinazie koken instructies

Spinazie koken

Spinazie koken is een van de meest gebruikte manieren om deze groente te bereiden. Het roerbakken hiervan is een alternatief. Combineer de gekookte spinazie met een eitje!
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 7 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 30 kcal

Ingrediënten
  

  • 1200 gr spinazie

Instructies
 

  • Was de spinazie onder de kraan! Op de bladeren kan nog wat modder zitten. Daarbij wil je dat de spinazie vrij is van gif.
  • Breng een dun laagje water in de pan aan de kook. De spinazie hoeft straks niet onder water te staan.
  • Voeg de spinazie toe aan de pan en laat dit gedurende circa vijf tot zeven minuten koken. De spinazie dient tussendoor een paar keer te worden geroerd.
  • Laat de spinazie uitdruppen in een vergiet.
Trefwoord spinazie koken

FAQ – Spinazie koken

Hoeveel gram spinazie per persoon?

Van verse spinazie kun je het beste 350 tot 400 gram voor een maaltijd per persoon koken. Dit is, omdat spinazie slinkt tijdens het voorbereiden. 200 gram is hierdoor niet genoeg om je dagelijkse hoeveelheid groente binnen te krijgen. Voor een salade is 125 gram voldoende. Eet je voorverpakte spinazie van bijvoorbeeld Iglo, dan is 150 gram diepvries spinazie per persoon voldoende.

Waarom is spinazie zo gezond?

Spinazie is rijk aan vitamine B en ijzer. Dit maakt dat deze groente zo gezond voor je is! Vaak eet men spinazie met een gekookt eitje. Zo combineer je vitamine B met ijzer en eiwitten.

Meer groente koken? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like