Spruitjes koken

De meest klassieke manier om spuiten te bereiden, die we kennen, is het koken van spruitjes. Je kunt de groente echter ook wokken, roerbakken of roosteren. Ga je spruiten koken, dan moet je ze eerst goed afspoelen. Hierna breng je water in een pan aan de kook. Zodra het water kookt, mogen de spruiten er pas in. Afhankelijk van de grootte van de spruitjes, moeten de spruiten tien tot twaalf minuten gaarkoken. Laat ze niet te lang koken, want dan gaan ze stinken. Op deze pagina lees je alles over spruitjes koken.

Overige kooktechnieken

Bij wokken en roerbakken doe je de spruiten na ze te hebben gekookt in een roerbak en bak je ze in ongeveer drie minuten gaar op een middelhoog vuur. Wil je spruiten meteen wokken of roerbakken, kan dit wel, maar dan blijft de bittere smaak van de spruiten behouden. Maak je spruitjespuree, moet je de spruiten eerst lange tijd zacht stoven in boter. Ook geroosterd zijn spruitjes te eten: snijd ze in stukken, plaats ze in een ovenschaal en rooster ze op tweehonderd graden in de oven.

Spruiten schoonmaken en koken

Het schoonmaken van spruitjes gebeurt in drie stappen. Ten eerste snijd je het harde kontje van de spruit af. Daarna verwijder je eventueel vieze bladeren, die niet meer groen uitzien. Vervolgens was je ze af met koud water. Je hoeft spruiten niet te snijden, want ze passen in hun geheel in de pan. Je kunt de spruitjes wel inkruisen met een mesje. Hierdoor garen de spruitjes gelijkmatiger en sneller. Voor je ze echt gaat koken, was je ze nog een tweede keer.

Spruitjes bewaren in de koelkast

In de koelkast blijven spruiten gemiddeld een week goed. De niet schoongemaakte spruiten kun je bewaren in de groentelade van de koelkast. Buiten de koelkast blijven ze drie dagen houdbaar. Leg ze dan wel op een koele plek. Was de spruitjes pas, als je ze gaat koken. Zo voorkom je dat de blaadjes verwelken. Spruitjes invriezen is ook geen probleem. In de diepvries blijven ze tot wel een jaar goed. Voor je ze invriest, moet je ze wel kort blancheren. Vries de spruiten hiernaast in op basis van porties in meerdere diepvrieszakjes.

Spruitjes koken instructies

Spruitjes koken

Spruitjes zijn een ontzettend gezonde groente! Combineer ze met kleine gehakballetjes en bijvoorbeeld gebakken aardappelen.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 74 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 kilo spruiten

Instructies
 

  • Zorg dat de spruitjes goed schoongemaakt zijn en haal eventueel het buitenste velletje van de groente af.
  • Breng het water in de pan aan de kook.
  • Voeg de spruiten toe op het moment dat het water kookt. Verlaag vervolgens de temperatuur iets.
  • Laat de spruitjes gedurende 10 tot 12 minuten koken. Pas op dat je ze niet te lang kookt!
Trefwoord spruitjes koken

FAQ – Spruitjes koken

Hoeveel gram spruitjes per persoon?

Ga je spruiten koken, dan kun je ongeveer 250 gram spruiten aanhouden voor een maaltijd voor een persoon. Voor een bijgerecht is 180 gram per persoon voldoende. Een netje van vijfhonderd gram spruiten is dientengevolge genoeg voor een gerecht voor twee personen.

Waarom vinden kinderen spruitjes niet lekker?

Kinderen vinden spruitjes vaak niet lekker, omdat deze groente een bittere smaak heeft. Door spruitjes te koken en deze te combineren met ketchup, krijgt het gerecht een smaak die veel kinderen wél lusten.

Meer groente koken? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like