Broccoli koken

Om broccoli beetgaar te krijgen, moet je deze circa vier á vijf minuten koken in een pan die driekwart gevuld is met water en een snufje zout. Is je broccoli grover gesneden, kan de kooktijd wel twee keer zo lang zijn. Snijd de broccoli daarom fijner voor een gelijkmatigere garing. Gebruik bij het koken van broccoli een laag vuur en doe de deksel op de pan. De stronk van de broccoli zou je ook kunnen bereiden, mits je deze van tevoren met een dunschiller schilt en in evenredige plakjes snijdt. Het is belangrijk om broccoli niet te lang te koken, omdat er zo heel wat gezonde stoffen verloren gaan. Op deze pagina lees je hoe broccoli koken werkt en waarop je moet letten.

Andere manieren van broccoli koken

Broccoli kun je naast koken ook wokken. In een wokpan bereid je de broccoli tussen de vier en zes minuten. Bij stomen is de broccoli vijf tot zes minuten beetgaar. Bij stoven als laatste moet je de broccoli half onder water leggen en dan in een kooktijd van vijftien tot twintig minuten is de broccoli klaar om geserveerd te worden.

Broccoli schoonmaken

In vijf simpele stappen kun je broccoli schoonmaken, voordat je deze groente gaat koken. Je begint met de roosjes van de stronk af te snijden, waarbij je grote roosjes vanaf de onderkant in twee of vier stukken snijdt. Haal een plakje van de onderkant van de stronk af en schil de stronk. Snijd de stronk in gelijkmatige plakjes. Doe zowel de roosjes als de plakjes in een vergiet en spoel deze af onder de kraan.

Broccoli bewaren in de koelkast

Broccoli kun je op verscheidene manieren bewaren. Een hele simpele manier is de broccoli met de steeltjes in een bord met water te zetten, waarbij je moet opletten dat de roosjes niet nat worden. Doe een lastig zak met gaatjes over de broccoli en zet ze in de koelkast. Wanneer je het water in het bordje elke dag ververst, blijft je broccoli zeker vijf tot zeven dagen goed. Ook kun je de broccoli losjes in keukenpapier wikkelen en dan in koelkast doen. Let hierbij wel op dat je met een waterverstuiver de roosjes vochtig maakt. Gebruik je folie om broccoli in de koelkast te bewaren, zorg dan voor luchtgaatjes ter hoogte van de roosjes. In folie kun je broccoli nog na drie dagen koken.

Broccoli koken instructies

Broccoli koken

Hoe lang moet je broccoli koken? Wat voeg je nog meer toe aan de pan, is zout bijvoorbeeld gebruikelijk? In dit recept vind je alle informatie om jouw broccoli op de juiste wijze te koken.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 4 minuten
Totale tijd 9 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 58 kcal

Ingrediënten
  

  • 1.000 gram broccoli
  • Snufje zout

Instructies
 

  • Spoel de broccoli goed om, zodat er geen aarde of chemische stoffen op de groente achterblijven. Snijd de broccoli vervolgens in meerdere roosjes, zodat alleen de stam overblijft.
  • Breng een pan met water aan de kook, waarbij de broccoli net boven het water uit moet steken. Voeg een snufje zou toe voor de smaak.
  • Op het moment dat het water kookt, kun je de temperatuur verlagen. Laat de broccoli nog 3 à 4 minuten koken.
  • Controleer of de broccoli gaar is, door hier met een vork in te prikken. Roer af en toe even door de pan.
  • Haal de broccoli voorzichtig uit de pan met heet water en giet het af in een vergiet.
Trefwoord broccoli koken

FAQ – Broccoli koken

Hoeveel gram broccoli per persoon?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan Vitamine C ligt tussen de zeventig en tachtig milligram. Broccoli bevat rauw 90 milligram aan Vitamine C en gekookt 75 milligram Vitamine C per honderd gram. Daarom is 250 gram broccoli al genoeg voor je dagelijkse hoeveelheid vitamine. Bereid je alleen de roosjes dan moet je 300 gram per persoon aanhouden.

Hoe gezond is broccoli?

Broccoli is een van de gezondste groenten, die je kunt koken. Broccoli helpt tegen tumors, bevat ontzettend veel vezels en door de hoeveelheid calcium is het ook nog goed voor je botten. Daarnaast zit er natuurlijk Vitamine C in de groente, wat weer bijdraagt aan een goede weerstand.

Meer groente koken? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like