Zoete aardappelen koken

De zoete aardappel is momenteel een hip gerecht en nog gezond ook door de vezels en vitamines die erin zitten. Zoete aardappelen kun je onder meer koken, roosteren, bakken en zelfs poffen. Bij het koken van zoete aardappelen zorg je ervoor dat de aardappels net onder water staan. In 15 tot 25 minuten zijn de aardappels gaargekookt. Hierbij geldt dat je ze niet te gaar moet laten worden, want dan verliezen ze hun smaak. Op deze pagina lees je alles over zoete aardappelen koken.

Overige bereidingswijzen

Zoete aardappels kun je naast koken ook bakken. Dit kan met of zonder schil. Snijd de aardappelen in stukje en bak ze in olie in twaalf tot zestien minuten gaar op een middelhoog vuur. Schep ze ook een keer in de zoveel tijd om, zodat ze overal een goudbruine kleur krijgen. Daarnaast kun je zoete aardappels ook roosteren. In dit geval snijd je reepjes van de aardappel en leg je ze op een bakplaat. Op 220 graden rooster je deze reepjes in dertig á veertig minuten, totdat ze goudbruin uitzien. Wil je de zoete aardappel poffen, dan leg je hem met schil en al in de oven. Smeer de aardappels in met olie en wikkel ze in aluminiumfolie. Op 200 graden duurt het poffen drie kwartier tot een uur.

Zoete aardappels schoonmaken en koken

De bereidingswijze van zoete aardappels verschilt niet veel van die van gewone aardappels. Je schilt ze met behulp van een dunschiller of aardappelmesje, waarbij je bruine plekken, onregelmatigheden en uitlopers met het mesje eruit haalt. Was daarna de aardappels af en snijd ze in gelijke stukken.

Zoete aardappelen bewaren in de koelkast

Het beste is om zoete aardappels te bewaren in de kelder van je huis. Heb je dit niet, bewaar ze dan in ieder geval in een donkere, koele ruimte. De temperatuur moet tussen de dertien en zestien graden zijn. Bewaar je zoete aardappelen op deze manier, dan kunnen ze zo’n halfjaar houdbaar zijn. In de vriezer bewaren kan ook, maar dit is iets meer werk. Voor je zoete aardappels kunt invriezen, moet je ze eerst koken. Rauwe zoete aardappels kunnen namelijk niet tegen de vrieskou. Bewaar de gekookte aardappelen niet in hun geheel, maar snijd ze in dunne plakken alvorens ze in te vriezen.

Zoete aardappelen koken instructies

Zoete aardappelen koken

Zoete aardappelen koken is eens wat anders dan de Nederlandse aardappelen die je normaal wellicht vaak eet. Naast het koken van zoete aardappelen kun je deze ook bakken.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 120 kcal

Ingrediënten
  

  • 800 gr zoete aardappelen

Instructies
 

  • Schil de zoete aardappelen met een schilmesje of dunschiller. Was de aardappelen vervolgens onder de kraan.
  • Vul de pan met water en breng dit aan de kook.
  • Voeg de zoete aardappels toe aan het kokende water. Laat de aardappels vervolgens gedurende 15 tot 25 minuten gaar koken.
  • Door af en toe met een vork in de aardappel te prikken, voel je of deze gaar is.
Trefwoord zoete aardappels koken

FAQ – Zoete aardappelen koken

Hoeveel gram zoete aardappelen per persoon?

Ga je zoete aardappels koken, dan is 200 tot 250 gram per persoon voldoende. Vergelijk het met een portie normale aardappelen

Zijn zoete aardappelen gezonder dan normale aardappelen?

Zoete aardappels bevatten meer vitamines en antioxidanten dan normale aardappels. Daarom is de zoete aardappel gezonder om te eten. Ze bevatten daarnaast minder koolhydraten. Daarvoor in de plaats bevatten de zoete aardappels vezels, waardoor je sneller het gevoel hebt vol te zitten en daardoor minder ervan hoeft te eten.

Meer groente koken? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like