Maïs koken

Mais kun je het beste koken in een grote pan van ongeveer twee liter. Doe de mais in zijn geheel of alleen de maiskorrels in de pan en laat het ongeveer twintig minuten koken. Hierbij is de grootte van de maiskolf van belang en zijn kleur. Kleine kolven met lichte kleuren hoeven over het algemeen hoogstens een kwartier gaar te koken, terwijl grote kolven met een donkergele kleur zelfs wel 25 minuten nodig hebben om gaar te worden. Na het koken is het aan te raden de mais even in een vergiet te laten uitlekken. Heb je mais uit een blik gekocht, dan hoef je deze alleen maar op te warmen in het vocht dat ook in het blik zat. Binnen enkele minuten is de mais dan al gaargekookt. Op deze pagina lees je alles over mais koken.

Mais barbecueën en bakken

Een tweede manier om mais te serveren naast koken is door deze te grillen of te barbecueën. Wikkel de maiskolven in aluminiumfolie en laat ze in 20 tot 25 minuten gaar worden. Draai ze wel regelmatig om, zodat je voorkomt dat ze aanbranden. Wil je mais bakken? Ook dit gaat. Schraap de korrels van de kolf en bak ze in een pan met boter in vijf tot minuten beetgaar op een laag vuurtje.

Mais schoonmaken en koken

Verwijder allereerst de schutbladeren van de maiskolf en de zijdeachtige, witte draden door de buitenste bladeren voorzichtig naar beneden te trekken. Snij hierna een stukje van het maiskontje af. Spoel daarna de kolf af met koud water. Als je alleen de maiskorrels wil bereiden, dan schraap je deze nu in lengterichting met een mesje van de kolf af. Je kunt ook wachten met het afschrapen van de maiskorrels tot na het koken. De korrels zijn week geworden en gaan nu sneller van de kolf af.

Mais bewaren in de koelkast

De mais is het lekkerst, wanneer je deze na aankoop direct kookt. In een stukje folie kun je mais echter ook drie dagen bewaren in de koelkast. Wanneer je mais wil invriezen, haal je eerst de bladeren weg en blancheer je de rauwe kolven zo’n twaalf minuten. In een goed afgesloten diepvriesbakje of -zakje kun je de mais zeker een jaar in de vriezer bewaren. Heb je mais in een blik, dan kun je die ongeopend bewaren tot de uiterste houdbaarheidsdatum die op het blik staat vermeld. Geopend kun je hem twee dagen in de koelkast bewaren en drie maanden in de diepvries.

Mais koken instructies

Mais koken

Mais koken is bij verschillende gerechten het overwegen waard. Met mais krijgt het gerecht een ietwat zoete, frisse smaak. Dat wordt smullen!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 159 kcal

Ingrediënten
  

  • 1200 gram mais

Instructies
 

  • Maak de maiskolven goed schoon onder de koude kraan. Je kunt de maiskorrels van de kolf halen, wanneer je deze bijvoorbeeld in een salade of ovenschotel wilt gebruiken. Ook het koken van een maiskolf is mogelijk.
  • Vul de pan met circa 2 liter water en breng dit vervolgens aan de kook.
  • Voeg het mais toe aan de pan en laat dit gedurende circa 20 tot 25 minuten koken.
  • Haal de mais uit de pan en laat het uitlekken in een vergiet.
Trefwoord mais koken

FAQ – Mais koken

Hoeveel gram mais per persoon?

Reken erop dat wanneer je mais kookt, je ongeveer 300 gram mais per persoon gebruikt. Deze hoeveelheid is accuraat, wanneer je verse maiskolven gebruikt. Dit is ongeveer gelijk aan een kolf per persoon. Heb je mais in blik gekocht, dan kun je beter 200 gram per persoon aanhouden.

Hoe maak ik popcorn van mais?

Wil je mais gebruiken om er popcorn van te maken, dan is 125 gram mais al voldoende voor een grote schaal popcorn. Stop het mais in een pan zonder water, maar met deksel. Laat het vuur z'n werk doen!

Meer groente koken? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like