Bloemkool koken

Bloemkool snijd je na het gewassen te hebben in roosjes en deze doe je in een pan met water, dat je aan de kook brengt met een snufje zout erin. Bloemkool heeft ongeveer acht tot tien minuten nodig om gaar te koken. Om te kijken of de bloemkool goed is, kun je er het beste met een vork in prikken. Ga je gemakkelijk door de roosjes heen en valt het roosje hierdoor uit elkaar, dan is de bloemkool klaar om geserveerd te worden. Bloemkool kun je ook in zijn geheel koken, nadat je de stronk en bladeren eraf hebt gehaald. Een hele bloemkool maak je in een kwartier in kokend water klaar. Op deze pagina lees je meer over bloemkool koken en hetgeen waarmee je rekening moet houden.

Bloemkool schoonmaken en koken

Snijd eerst de bladeren en de dikke stronk van je bloemkool af. Wanneer je van plan bent om je bloemkool te koken, schil je eerst met een dunschiller de vezelige schil weg. Daarna snijd je de stronk in gelijke stukjes en de roosjes ook. Alle stukken doe je vervolgens in een vergiet en je wast ze af met water. Bij bloemkool uit eigen tuin is het aan te raden om de bloemkool eerst een halfuurtje te laten weken in het water, alvorens deze te gaan koken.

Bloemkool bewaren in de koelkast

Verse bloemkool kun je in de koelkast tot wel drie dagen bewaren. Doe een plastic zak of folie om de bloemkool heen en leg hem in de groentebak van je koelkast op een temperatuur van twee tot vijf graden. Laat je het loof om de bloemkool, dan kun je bloemkool zelfs bewaren tot een week in de koelkast. Heb je de bloemkool al gekookt, dan kun je hem hoogstens twee dagen in de koelkast bewaren. Verse bloemkool kun je ook in de diepvries bewaren. De bloemkoolroosjes blijven tot wel een jaar goed in de diepvries. Koop je voorverpakte bloemkool kun je deze ook invriezen. Voorverpakte bloemkool blijft wel maar goed tot een halfjaar na aankoop.

Bloemkool koken instructies

Bloemkool koken

Bloemkool koken is eigenlijk heel eenvoudig! In iets meer dan tien minuten ben je klaar om deze heerlijke groente aan jezelf, je gezin of gasten te serveren.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 7 minuten
Totale tijd 12 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 48 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 bloemkool
  • Snufje zout

Instructies
 

  • Zorg dat de bloemkool goed gewassen is, zodat er geen gifstoffen op de groente achterblijven.
  • Snijd vervolgens de verschillende bloemkoolroosjes van de stam af. De stam gebruik je niet meer bij het koken van de bloemkool.
  • Voeg de bloemkoolroosjes in een pan met een paar centimeter water, zodat de bloemkool hier nog net bovenuit steek. Voeg ook een snufje zout toe aan de pan.
  • Zodra het water kookt kun je de temperatuur verlagen. Laat de bloemkool nog 5 tot 8 minuten koken.
  • Prik met een vork in de bloemkoolroosjes om te controleren of deze gaar zijn. Je kunt de pan vervolgens voorzichtig afgieten in het vergiet.
Trefwoord bloemkool koken

FAQ – Bloemkool koken

Hoeveel gram bloemkool per persoon?

Wil je bloemkool koken, dan volstaat 250 tot 300 gram ongesneden bloemkool per persoon voor een normale portiegrootte. Dit staat ongeveer gelijk aan een kwart bloemkool per persoon. Wil je bloemkool in een voorgerecht verwerken, dan kun je ongeveer 150 gram aanhouden. Een forse bloemkool kun je gebruiken om ongeveer vier personen mee te voeden.

Hoe gezond is bloemkool?

Bloemkool bevat veel voedingsstoffen en vezels en weinig calorieën, dus wil je er meer van eten dan hierboven staat aangegeven dan is dat niet erg.

Meer groente koken? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like