Wortels koken

Wortelen kun je op allerlei manieren klaarmaken: koken, stoven, grillen, bakken en wokken. Ga je wortels koken, dan kun je ze na het schoonmaken in een pan met water leggen. Hierbij moeten de wortels volledig ondergedompeld zijn. Wortels kook je gemiddeld gaar in tien á twintig minuten. De grootte en de versheid van de peen bepaalt de duur van koken. De wortels zijn gaar, wanneer je er met een vork gemakkelijk in prikt. Wil je de wortelen hierna pureren, dan moet je ze iets langer koken, totdat ze zacht zijn. Op deze pagina lees je alles over wortels koken en hetgeen waarmee je rekening dient te houden om de smaak van deze groente te behouden.

Andere manieren van wortels bereiden

Naast koken kun je wortels ook stoven. Doe de wortels in een pan met een dun laagje water erin. Zet deze pan met deksel erop op een zacht vuur. Binnen een kwartier tot twintig minuten zijn de wortels gaar. Bereid je wortels op een andere manier, zoals wokken, dan moet je de wortels eerst in plakken snijden voor een snellere garing. In een wokpan op hoog vuur zijn wortels binnen vijf minuten klaar.

Wortels schoonmaken en koken

Hoe je wortels moet schoonmaken, is afhankelijk van de soort wortel die je hebt. Bospenen bijvoorbeeld hoef je alleen maar te schrappen, terwijl grove wortels echt geschild moeten worden. Was wortels altijd af, voordat je ze gaat bereiden. Daarna kun je wortels in stukjes snijden en koken of gewoon in zijn geheel in de pan bereiden. Veel van de smaak van wortels zit echter in de buitenste lagen. Daarom moet je niet te veel schil wegschrappen of schillen, want dit gaat ten koste van de smaak. Het beste is om de wortelen te wassen of schoon te maken met een schuursponsje. Eventuele loof kun je eraf breken.

Hoe bewaar je wortelen?

Over het algemeen kun je wortelen met loof het beste in de koelkast bewaren, voordat je de groente gaat koken. Deze blijft dan zo’n twee dagen in de koelkast goed. Wortels zonder loof kun je ook in droge ruimtes, zoals een voorraadkamer, bewaren. Deze blijven tot wel twee weken houdbaar. De speciale winterpenen blijven zelfs tot vier weken goed. Bewaar wortels niet in de buurt van fruitsoorten, zoals appels en peren, want deze geven bij het rijpen een stof af die wortels sneller oud maken en bitter. Wortels invriezen kan ook. Je moet ze dan wel eerst gesneden en geblancheerd hebben. De wortels blijven in een afgesloten diepvrieszak dan ongeveer een jaar houdbaar.

Wortels koken instructies

Wortels koken

Wortels koken wordt veel gedaan, om ze te kunnen combineren met gebakken of gekookte aardappels en een stukje vlees of vis. Het is een echte Hollandse maaltijd! Wist je dat wortels heel gezond zijn?
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 54 kcal

Ingrediënten
  

  • 800 gram wortels
  • Snufje zout

Instructies
 

  • Door te schrapen kun je de buitenste laag van de wortels verwijderen. Zo blijven er geen gifstoffen op de wortels achter, als je deze gaat koken.
  • Vul een pan met voldoende water, zodat de wortels straks volledig onder water komen te staan tijdens het koken.
  • Doe de wortels in de pan met water en voeg een ruime hoeveelheid zout toe. Niet te veel, maar het mag best iets meer dan bij andere groenten.
  • Laat de wortelen koken gedurende circa 10 tot 15 minuten. Houd er hierbij rekening mee, dat de exacte kooktijd afhankelijk is van de dikte van de wortels. Dit verschilt per type wortel.
  • Prik af en toe met een vork in de wortelen om te controleren of ze al gaar zijn. Je moet direct met de vork door de wortel steken, zonder kracht te hoeven zetten.
  • Giet de pan met de wortels af en laat ze nog even uitlekken in een vergiet. Ze zijn klaar om gegeten te worden!
Trefwoord wortels koken

FAQ – Wortels koken

Hoeveel gram wortels per persoon?

Bereid je wortels in een hoofdmaaltijd, dan is 200 tot 250 gram wortels koken voor een persoon voldoende. Voor een rauwe bereiding heb je slechts 100 tot 125 gram wortels nodig. Drink je liever wortelsap, dan moet je ongeveer vijftig tot honderd milliliter per dag aanhouden.

Waarom zijn wortels gezond?

Wortels zijn gezond, want ze bevatten veel mineralen. Het eten van wortelen leidt tot een opbouw van sterke botten en tanden, lage bloeddruk, goede ogen en het behoud van een gezond zenuwstelsel.

Meer groente koken? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like